Видовв газови уредби | Energy Gas

Блог

/
19сеп2013

Видовe газови уредби – първа част

  • By mitko
  • 2 Етикети
  • 0 Comments

Всеки от нас знае, че българските шофьори, които карат на газ, са стотици хиляди. Ясна е и причината – достъпните и ниски цени на газта, в сравнение с тези на останалите горива в България. Много са и слуховете, според които пропан-бутанът е вреден за вашия автомобил, но бъдете спокойни  – около 90 % от тях дори не се доближават до истината.

 

Поради непрестанно повишаващите се цени на горивото, мнозина от нас се ориентират към пропан-бутана като заместител на останалите горивни източници за нашия автомобил. Тази тенденция се разпространява все повече в Европа през последните години, а междувременно изследванията и иновациите не спират. Пропан-бутанът представлява смес от въглеводородите бутан и пропан, намиращи се в газообразно състояние при атмосферно налягане и температура.

 

Пропан-бутанът се извлича основно от находища на природен газ и петрол, или пък се получава при преработката на нефта в рафинериите. При стандартни налягане и температура състоянието му е газообразно, а при повишено налягане става течно. В двигателя влиза в газообразно състояние, смесва се с въздуха лесно и пълни равномерно цилиндрите на вашия двигател с еднородна гориво-въздушна смес, която почти напълно изгаря.

 

Газовите системи биват два вида – стандартните газови уредби и по-съвременните и усъвършенствани системи – газови инжекциони.

 

 Стандартни газови уредби

 

При тях горивото се подава с помощта на смесител. Прилага се основно с карбуратор, стари модели инжекциони или моноинжекциони. Не се изключва и възможността за монтаж в автомобил, които има многоточкови инжекциони, но не се препоръчва, тъй като се увеличава риска за получаване на гърмеж. Причинява се обикновено от бедна горивна смес или пък твърде богата горивна смес. Ако все пак решите да се спрете на този вид уредба, подсигурете се, че настройките са както трябва, както и да бъдат непременно извършени от специалист. Препоръчваме след монтаж да преминете и през газ-анализатор, за да проверите какво е съотношението между въздуха и горивото на горивната смес.

 

Тъй като настройките биват извършени ръчно, може значително да намалите разходите си на газ, това обаче ще доведе до спад в динамиката на вашия автомобил. За да осигурите по-ефикасна работа на газта трябва впръскването на газта, което става чрез „плочка” да бъде извършено максимално близо до всмукателните колектори.

 

По принцип потребителите предпочитат стандартните газови уредби, тъй като са по-евтини в сравнение с инжекционите.

 

Коментирай

коментара

COMMENTS

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>